eBooks


e knjige

Nema me, nema, pa se vratim. E-Svet zna biti vrlo primamljiv… Kad se u njega jednom udje, teško se napušta. Paralelni svet. Mali je problem što kad u njega zakoračiš, više ne znaš koji svet je paralelan.

Za ovaj današnji post me je inspirisala draga Negoslava koju nisam imala prilike lično da upoznam, ali me je prihvatila od samog početka u blogo svetu, na čemu sam joj neizmerno zahvalna.

Naime, jedan njen post, čini mi se krajem aprila, podsetio me je na još jedan značajan deo eSveta, a to su eKnjige. Baveći se nekim drugim aspektima eSveta, njih sam, neopravdano, zapostavila u poslednje vreme.

Verovatno svi znate šta je to eKnjiga, ali da podsetim.

To su knjige napravljene kao digitalni ekvivalent štampanim knjigama. Mogu da se čitaju na pametnim telefonima, tabletima, kompjuterima, ili na specijalizovanim čitačima od kojih je jedan od najpoznatijih Kindle. Postoje i digitalne knjige koje su predvidjene da se slušaju kao audio knjige. Neke od njih se proizvode uporedo sa štampanim izdanjima, neke posle njih, ali postoje knjige koje se izdaju isključivo u elektronskom obliku i nikad ne dožive svoje štampano izdanje.

Mnogi ljubitelji knjiga se drže onog da vole da osete knjigu u rukama, njen miris, da prstima okreću stranice. Slažem se, to je jedinstven i neponovljiv osećaj kad tek kupljenu knjigu držiš u ruci. Znam sebe. Nekoliko godina sam radila u blizini Lagunine knjižare. Svaku pauzu sam koristila da zavirim u čarobni svet knjiga. Kupljenu knjigu sam nosila u kesi kao najveće blago, i kao dete čekala da dodjem kući i počnem sa čitanjem. Često nisam ni sačekala do kuće, počinjala sam sa čitanjem u taksiju. I sada ne prodje dan, da ne pročitam bar nekoliko strana omiljene knjige pred spavanje.

Imam zaista zavidnu biblioteku u kojoj su i neki naslovi iz 19- og veka, ali nemam dovoljno prostora ni dovoljno sredstava da posedujem sve knjige koje bih želela. Dalje, treba razmisliti i o ekološkom apsektu. Pomislite samo koliko se stabala bespotrebno poseče radi štampanih izdanja…

Kad je reč o eKnjigama treba imati u vidu, da na jednom Kindle čitaču možete držati i po hiljadu knjiga.

images (2)

Zatim, postoje brojni besplatni naslovi, koje možete preuzeti u svakom momentu i na svakom mestu, a nije baš zgodno nositi knjige sa sobom svuda. Moja tašna je i bez njih preteška…

images (3)

Kad čitam neku knjigu, uvek postoje delovi kojima se naknadno vraćam, a mnogo ih je lakše pronaći kada je knjiga u elektronskom obliku.

Navela sam ovde neke od prednosti, mogla bih ovako da nabrajam satima. Ja sam svoj izbor napravila. Znate koliko volim eSvet. U elektronskom obliku čitaću šta god sam i kad god sam u mogućnosti. Najdraže knjige kupiću u štampanom obliku za svoju kolekciju. Jednostavno.

Oba sveta i u njima ja. Alisa sa obe strane ogledala.

images (5)

 

 

11 mišljenja na „eBooks

  1. U stvari, draga Marijela, na tom tekstu bi trebalo zahvaliti Nenadu Ristiću, budući da je on kao gost na mom blogu autor, da se razume u tu oblast jer se njom i bavi i- obećao je da će nam povoljno raditi e-knjige ako se odlučimo na to. Hvala tebi na pominjanju, mi smo svi u grupi Blogeri gostorpimljivi prema novim članovima koji poštuju pravila i ne narušavaju red. Hvala ti i na tome što si i sama takva.
    http://negoslava.blogspot.com/2015/04/sta-je-elektronska-knjiga-nenad-ristic.html

    Sviđa se 2 people

    • Ispravila, hvala na komentaru. Juče nisam bila u prilici, sada ću linkovati i njegov kompletan tekst, da zaokružimo inspiraciju. Još uvek se učim, tako da mi treba malo vremena. Pošto je ova tema izazvala interesovanje, pišem novi iscrpniji post koji ću uskoro objaviti. Svaka sugestija dobro mi dodje, kao i uvek. Hvala još jednom, na svemu!

      Sviđa se 1 person

  2. Ko voli da cita naci ce načina u bilo kom obliku. Ja sam ipak za varijantu da osetim miris papira i zato kupujem kad god sam u mogućnosti. eBooks su praktičnije i kao što reće može stati u Kindle na hiljadu knjiga i mogu se naći na netu knjige gde ih inače nigde ne možemo kupiti ili su jako skupe.

    Sviđa mi se

  3. Reblogged this on hertyan and commented:
    Amazon autorima e-knjige plaća po pročitanoj strani
    “Čitanje je most ka razmišljanju“ Jedina razlika izmedju diboke štampe jeste što ova štampa uvek ima kraj a čitanje ne elektronskim čitačima nema .. Sve ima svojih prednosti a ovo što radi Amazon naročito …

    Sviđa se 1 person

Postavi komentar