e knjige

Nema me, nema, pa se vratim. E-Svet zna biti vrlo primamljiv… Kad se u njega jednom udje, teško se napušta. Paralelni svet. Mali je problem što kad u njega zakoračiš, više ne znaš koji svet je paralelan.

Za ovaj današnji post me je inspirisala draga Negoslava koju nisam imala prilike lično da upoznam, ali me je prihvatila od samog početka u blogo svetu, na čemu sam joj neizmerno zahvalna.

Naime, jedan njen post, čini mi se krajem aprila, podsetio me je na još jedan značajan deo eSveta, a to su eKnjige. Baveći se nekim drugim aspektima eSveta, njih sam, neopravdano, zapostavila u poslednje vreme.

Verovatno svi znate šta je to eKnjiga, ali da podsetim.

To su knjige napravljene kao digitalni ekvivalent štampanim knjigama. Mogu da se čitaju na pametnim telefonima, tabletima, kompjuterima, ili na specijalizovanim čitačima od kojih je jedan od najpoznatijih Kindle. Postoje i digitalne knjige koje su predvidjene da se slušaju kao audio knjige. Neke od njih se proizvode uporedo sa štampanim izdanjima, neke posle njih, ali postoje knjige koje se izdaju isključivo u elektronskom obliku i nikad ne dožive svoje štampano izdanje.

Mnogi ljubitelji knjiga se drže onog da vole da osete knjigu u rukama, njen miris, da prstima okreću stranice. Slažem se, to je jedinstven i neponovljiv osećaj kad tek kupljenu knjigu držiš u ruci. Znam sebe. Nekoliko godina sam radila u blizini Lagunine knjižare. Svaku pauzu sam koristila da zavirim u čarobni svet knjiga. Kupljenu knjigu sam nosila u kesi kao najveće blago, i kao dete čekala da dodjem kući i počnem sa čitanjem. Često nisam ni sačekala do kuće, počinjala sam sa čitanjem u taksiju. I sada ne prodje dan, da ne pročitam bar nekoliko strana omiljene knjige pred spavanje.

Imam zaista zavidnu biblioteku u kojoj su i neki naslovi iz 19- og veka, ali nemam dovoljno prostora ni dovoljno sredstava da posedujem sve knjige koje bih želela. Dalje, treba razmisliti i o ekološkom apsektu. Pomislite samo koliko se stabala bespotrebno poseče radi štampanih izdanja…

Kad je reč o eKnjigama treba imati u vidu, da na jednom Kindle čitaču možete držati i po hiljadu knjiga.

images (2)

Zatim, postoje brojni besplatni naslovi, koje možete preuzeti u svakom momentu i na svakom mestu, a nije baš zgodno nositi knjige sa sobom svuda. Moja tašna je i bez njih preteška…

images (3)

Kad čitam neku knjigu, uvek postoje delovi kojima se naknadno vraćam, a mnogo ih je lakše pronaći kada je knjiga u elektronskom obliku.

Navela sam ovde neke od prednosti, mogla bih ovako da nabrajam satima. Ja sam svoj izbor napravila. Znate koliko volim eSvet. U elektronskom obliku čitaću šta god sam i kad god sam u mogućnosti. Najdraže knjige kupiću u štampanom obliku za svoju kolekciju. Jednostavno.

Oba sveta i u njima ja. Alisa sa obe strane ogledala.

images (5)